ИнформацияНовини

Областна администрация Видин: Стопанисването на „Баба Вида” е извън нашите правомощия

Стопанисването на средновековната крепост „Баба Вида” е извън правомощията на видинската областна администрация, съобщават от пресцентъра на институцията.

Символът на Видин е паметник на културата със статут на архитектурно-строителна недвижима култура ценност с категория „Национално значение” и въз основа на Решение на Министерски съвет, е предоставен за безвъзмездно управление на Община Видин за срок от 10 години. От пресцентъра на областната администрация уточняват още, че местната управа има задължението и финансовия ангажимент да полага грижи като владее, ползва и поддържа държавния имот.

Областният управител Иво Атанасов призовава общинското ръководство да поеме грижата по възстановяването на разрушената каменна зидария на бойната кула в крепостта „Баба Вида”, като Областната администрация изразява готовността си да съдейства. Министерството на културата и държавната администрация във Видин не носят отговорност за действията или бездействията на общинското ръководство. В 7-дневен срок областният управител иска да получи информация за изразходваните до момента средства от страна на Община Видин за поддръжка на крепостта, както и наличната техническа документация, свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в  дългосрочен план.