ИнформацияНовини

Международната туристическа регата ТИД 2023 акостира във Видин

Видин посрещна участниците в международната туристическа регата ТИД 2023. Тазходишното издание на водния поход събра участници от България, Нидерландия, Испания, Австрия, Швейцария, Румъния,Канада, Унгария и Сърбия. Туристическата регата стартира в края на юни от град Инголщат в Германия. България е домакин за 66-ти пореден път на етапа „Ново село – Силистра”.

Международната туристическа регата преминава през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. Гребците трябва да изминат общо 2516 километра за период от 74 дни. Най-възрастният участник в ТИД 2023 е 83-годишна жена от Германия. Община Видин организира тържествено посрещане на участниците в международната регата. Събитието се състоя в близост до „Баба Вида”, където е разположен лагерът на ентусиастите. Танцьорите от ансамбъла за народни песни и танци „Дунав” поднесоха изненада за гостите на Видин. Заместник-кметът Борислава Борисова приветства гребците с „добре дошли”.

Ръководителите на групите от участващите държави получиха подаръци – рекламни материали на община Видин. С грамота бе удостоен Красимир Павлов от Варна, който гребе за 50 път в участъка от Видин до Силистра. 78-годишният мъж разказва повече за приятелствата и премеждията, които е срещал през годините на гребане по поречието на Дунав. Българският етап на регатата е с дължина от 509 километра по поречието на Дунав от Ново село до Силистра. За поредна година Община Видин, съвместно с Регионалния исторически музей, организира туристическа обиколка за участниците, за да разгледат забележителностите на нашия град.