ИнформацияНовини

Международен фолклорен фестивал „Дунавци пее и танцува”

НАД 600 участници излязоха на сцената по време на двудневния международен фолклорен фестивал „Дунавци пее и танцува”. Събитието е под патронажа на Министерството на културата и се организира от местното читалище „Феникс-2020”, съвместно с кметството.

Целта на фестивала е да съхрани фолклорното изкуство и да предостави възможност за изява на самодейни състави от България и чужбина. Приветствие към присъстващите отправи кметът на Дунавци Димчо Скорчев, който акцентира върху новата придобивка – сцена, предоставена от Община Видин.

„Празникът е признание към всички читалищни деятели и даровити хора, които със своя всеотдаен труд и талант пазят българския дух и национална идентичност”, каза в приветствието си областният управител Иво Атанасов.

В тазгодишното издание на фестивала се включиха групи и състави от общините Видин, Ново село, Ружинци, Чупрене, Брегово, Грамада и Димово. Участници имаше от Лом, Берковица и от сръбския град Зайчар. Възпитаници на основното училище и детската градина в Дунавци поздравиха всички гости, а първа на фестивалната сцена се изяви певческа група „Росен здравец” от народно читалище „Феникс”.