Новини

Официално бе дадено началото на жътвата във Видинско

Жътвената кампания за настоящата 2023-та година бе официално открита във Видинска област. Това стана на житен масив в местността „Върхъ“, намираща се в землището на село Бела, на около 8 километра от град Димово.

Церемонията, която бе организирана от Видинския съюз на зърнопроизводителите, започна с химна на Република България и химна на обединена Европа. Преди изпълнението на същинския ритуал по зажънването, Видинският митрополит Даниил отслужи водосвет за здраве и успешна жътвена кампания, както и за плодородна година и богата реколта.

Въпреки тежката както в метеорологично, така и в икономическо отношение година, българските земеделци показаха, че този бранш има бъдеще“, заяви в обръщението си председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски. Преди комбайните да навлязат в нивите, се състоя символичната церемония по зажънване на класовете, което бе направено от жени, облечени в български народни носии, с традиционните сърпове.

Последва кратка фолклорна програма с участието на самодейни състави от Народно читалище „Вельо Бурдашки“ от село Извор и местното читалище „Паисий Хилендарски“ в град Димово, който се представиха с певческа група и танцов състав. Сред официалните гости на тържеството бяха председателят на Общинския съвет в Димово Олег Миков, Пламен Генов, директор  на Областната дирекция „Земеделие“ и Любомир Здравков, директор на Държавен фонд „Земеделие“ във Видин.