ИнформацияНовини

В ход е подаването на заявления за прием след 7 клас

Забелязва се леко повишаване на резултатите от националното външно оценяване в сравнение с миналата година.

„Резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците от Видинска област са малко по-добри от предходната учебна година“ – обобщи Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието. Анализът показва, че има и учебни заведения в региона, при които стойностите се запазват или е налице спад в броя на постигнатите от седмокласниците точки. Средният резултат за седмокласниците от страната на националното външно оценяване по български език и литература е 55,04 точки, като за област Видин той е почти 46 точки.

Средният резултат, постигнат от седмокласниците на националното външно оценяване по математика през учебната 2022-2023 година е 35,29 точки. За област Видин резултатът е с почти 10 точки по-нисък от този на национално ниво. Въпреки това той бележи ръст с около 4 точки в сравнение с предходната година.

За учебната 2023-2024 година приемът след седми клас на територията на Видинска област ще се осъществява в общо 27 паралелки – 18 от тях професионални и 9 профилирани.